RURALNA ARHITEKTURA

RURALNA ARHITEKTURA

Dvori su sagrađeni tako da su zidani od domaćeg kamena (zidovi, krovovi, dovratnici), okrenuti su suncu, a sa sjeverne strane zaštičeni zidom od hladnog vjetra-bure. Osam kamenih kučica u nizu čine krug u čijem je središtu dvor, a služio je kao dnevni boravak u kojem je obitelj, kao u kamenom gnjezdu, živjela, odmarala se, blagovala, radila domaće poslove, primala goste. Jurlinov dvor se prostire na 350 metara kvadratnih U središtu dvora, na najpovoljnijem mjestu smješten je kameni stol, obiteljsko središte, kojeg su neprijateljski vojnici u II. svjetskom ratu jednim dijelom odškrnuli. Iznad stola raširio je grane stoljetni brunac čija je sjena u vrućim ljetnim mjesecima dobrodošla svim ukučanima. Tu je i gusterna s vodom kišnicom koja se skupljala s okolnih krovova, a služila je u domačinstvu.
Sa dvorskog slara puca pogled preko maslinika, kraškog polja i vinograda sve do mora s kojeg Dragu i dvore hladi ljetni maestral.
Diplomirani inženjer arhitekture Zdravko Živković u svojoj knjizi „Hrvatsko tradicijsko graditeljstvo“ napisao je, uz fotografije i tlocrt Jurlinovih dvora, ovo: Za graditeljske sklopove „dvori“ u primoštenskom zaleđu može se reći da su endemična  vrsta jer se u takvim oblicima ne pojavljuju nigdje  na svijetu. Jedan od takvih reprezentativnih jesu i  Jurlinovi dvori u selu Dragi u Primoštenu Burnjem koji su na ovim stranicama prezentirani.