SLOBODNA DALMACIJA: Kameni Jurlinovi dvori predstavit će se u devet zemalja

SLOBODNA DALMACIJA: Kameni Jurlinovi dvori predstavit će se u devet zemalja

U zimskoj tišini Jurlinovih dvora u Dragi, Primošten Burnji, prošloga tjedna bilo je “burno”. Ondje je grupa učenika - entuzijasta šibenske Privatne gimnazije snimala filmski zapis za projekt srednjih škola deset zemalja Europe. Cilj akcije je: predstavljanje seoskoga načina života, tradicijske kulture i prehrane.
- Radi se o projektu “Comedius Mobility”, odnosno, “Food, food for tought” (“Hrana, hrana za razmišljanje”), rekao nam je tijekom snimanja direktor i vlasnik šibenske Privatne gimnazije prof. Zvonko Pešić, u kojem mladi predstavnici zemalja sudionica projekta upoznaju običaje i život ruralnih sredina i uče o očuvanju njihove izvornosti.
Projekt je segment šire suradnje školske djece Belgije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Bugarske, Rumunjske, Turske, Italije, Portugala i Hrvatske, njihovih međusobnih gostovanja i susreta s njima nepoznatim sredinama.
Šibenske srednjoškolke koje u filmu glume strankinje, s ostalim sudionicima projekta, na taj se način pripremaju za skorašnje gostovanje u Portugalu.

Scenarij koji je zamislio Željko Petrač sa suradnicima, profesorima škole, ima jednostavnu i neobičnu fabulu. Dvjema mladim Engleskinjama negdje u zaleđu primorja pokvari se automobil i one traže pomoć. Nailaze na čovjeka koji će ih odvesti u seosku sredinu i ponuditi okrjepu. Začuđene sredinom u koju su došle, pitaju se, je li ondje uistinu netko živi? Vidjele su kamene prizemnice i staru kuhinju sa zadimljenim kaminom uz pripremu hrane u loncu na vatri.
Don Stipe Perkov u ulozi domaćina Jurlinovih dvora, priča im o običajima toga kraja. Oduševljene doživljajem, cure se vraćaju na cestu jašući na magarcu. I ponovno, kao iz nekoga sna, odlaze u onaj drugi “bijeli svijet”.
JOŠKO ČELAR