KAPELA

KAPELA

Kapela  posvečena Majci Crkve u sklopu Jurlinovih dvora smještena je u bivšoj didovoj spavaćoj kući, posvetio je 1973. šibenski biskup Josip Arnerić.  Prvi župnik novoosnovane župe Primošten Stanova don Stipe Perkov služio je u toj kapeli od 1971 do 1987. godine svaki dan misu, sada se u njoj povremeno dijele sveti sakramenti i slavi Misa.
U kapeli je simbolični križ od kamena, loze i masline  što je sastavni dio primoštenskog života, njegovog težaka koji je znoju lica svoga obrađivao kamenitu zemlju... Njegova muka s Isusovom čini jedan zajednički spasonosni križ. Zahvaljujući takvoj „simbiozi“ opstao je primoštenski čovjek.
Vitraji na dva prozora umjetničko su djelo njemačke umjetnice Edith Marie Heinze a prikazuju Isusa nam križu kojeg pogađaju grijesi ( kamenje) ali ga ne mogu ubiti, živ je, što simbolizira cvjetni vjenac oko njegove glave. Na drugom vitraju naslikana je  Gospa Primoštenka u primoštenskom pejzažu.
Umjetnica Heinze namjeravala je krajem sedamdesetih godina otvoriti u Jurlinovim dvorima međunarodnu likovnu koloniju, ali joj to nije dozvolila ondašnja komunistička vlast. Otjerali su je i ona je nakon tog izagona ubrzo umrla.
Moderni križni put u kapeli naslikao je 2008. godine hrvatski  umjetnik Dragutin Bešenić.
U dvorskoj kapeli u Jurlinovim dvorima vjenčala se mlada novinarka Ana Rukavina, utemeteljica zaklade Ana Rukavina.
Za neke turističke grupe, po njihovoj želji,  organiziraju se u kapeli Misa, vjenčanja, molitva ili blagoslov.

View the embedded image gallery online at:
https://jurlinovidvori.org/index.php/hr/kapela#sigProIdd43bda5b5a