VRT - HORTIKULTURA

VRT - HORTIKULTURA

U sklopu Jurlinovih Dvora nalazi se vrt u kojem se uzgaja povrče vezano uz obiteljsko domaćinstvo, to su: krumpir, rajčica, paprika, krastavci, kupus, blitva, salata, peršin, selen... Vrt mora biti na dohvat ruke domaćici.
Oko Jurlinovih dvora nalazi se po polju i brdu iznad Drage mnoge ljekovite trave s kojima su se u stara vremna liječila primoštenska čeljad. Ako su bolovali od asme, pili su čaj od kadulje, slabokrvni krijepili su se kuhanim crnim vinom, zubobolja ublažavala se rakijom koja je služila i za masažu bolnih udova; rakija orahovica bila je lijek za želučane smetnje, dok se srce jačalo vinom u kojem se otapao ružmarin. Sredstvo za dezinfekciju bila je kvasina ili rakija. Za jačanje oslabljenog organizma pripremao se čaj od majčine dušice, maslinova lista, metvice, trave ive. Ljudi su govorili: „Trava iva od mrtva čini živa.“
Maslinovo ulje je bilo univerzalni lijek, osobito je dobro došlo pomješano s limunom za čišćenje mokračnih kanala i otklanjanje bubrežnih kamenaca. Protiv reume i raznih rana djelotvorno je bilo ulje u kojem se otapala Gospina trava (kantarion). Rane i gnjojna mjesta liječila su se mješavinom meda i brašna, za izvlačenje gnjoja iz rane služila je i trava gavez.
Kašalj se ublažavao medom i ispiranjem u otopini od kadulje a veliki kašalj tzv kukurikvac liječio se mlijekom od magarice. čaj od kamilice i bosiljka služio je za smirenje i opuštanje.
Liječnik je bio daleko, u Šibeniku (25 km), osim toga pregled i bolnica su bili skupi za primoštenskog težaka, osim toga nije bilo ni ceste kojom bi se bolesnik prevezao do liječnika ili bolnice. Umjesto liječnika u svakom zaselku bila je neka osoba koja se donekle razumjela u bolesti i prirodnu medicinu. Oni su pomagali koliko su mogli prirodnim lijekovima koje su nalazili u svom najbližem okolišu